Φιλέτο Παστού Γαύρου σε λάδι
fileto pastou gavrou se ladi
    συσκευασία / κιβώτιο κιβώτια / παλέτα
Jar 150 gr - 5,28 oz 34 118
Hotel & Restaurant
Tin 1 kgr - 32,15 oz   600
Διατηρείται στο ψυγείο στους 4-6 °C για 6 μήνες ή 7 ημέρες αφού ανοιχθεί η συσκευασία του

Φιλέτο Παστού Γαύρου σε λάδιshield-quality-control-super-food

Engraulis encrasicolus
Μέγιστος μήκος : 20 cm | Μέγιστο δημοσιευμένο βάρος : - | Εύρος βάθους που συναντάται : 0 - 400 m

Ο γαύρος είναι ένα μικρό ψάρι με μήκος 15 έως 20 εκατοστά, που ζεί κυρίως στις Ελληνικές θάλασσες. Το επίσημο όνομά του είναι “εγγραυλίς η εγκρασίχολος” (engraulis encrasicholus) και ανήκει στην οικογένεια εγγραυλίδες (engraulidae). Η λέξη δε γαύρος στα αρχαία Έλληνικά σημαίνει "υπερήφανος", "αλαζόνας". Η ράχη και τα πλευρά του γαύρου, είναι πρασινογάλαζα, ενώ η κοιλιά του είναι λευκή προς ασημί και γυαλιστερή.

Το σώμα του είναι στενόμακρο, το ρύγχος του μακρύ και το πάνω σαγόνι εξέχει. Το στόμα του φθάνει μέχρι πίσω από τα μάτια και λοξεύει προς τα κάτω. Τα δόντια του είναι μικρά και μυτερά. Έχει ένα πτερύγιο στη ράχη, ένα θωρακικό χαμηλά και ένα κοιλιακό αντικριστό με το ραχιαίο. Η ουρά του είναι διχαλωτή. Ζει σε ζεστές περιοχές, κοπαδιαστά και προτιμάει τον αφρό την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα, προτιμάει να μένει στο βυθό σε βάθος 100 - 200 μέτρα, γιατί εκεί οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και με το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός - για να αναπαραχθεί - πλησιάζει τις ακτές για ν’ αφήσει τα αυγά του, που επιπλέουν μαζί με το πλαγκτόν. Αυτή την περίοδο, μπορεί να δούμε κοπάδια γαύρων, που αποτελούνται από εκατομμύρια και μερικές φορές δισεκατομμύρια ψάρια.

Ψαρεύεται από τους ψαράδες της Καλύμνου στην θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου παραδίδεται σε μερικές ώρες στο συσκευαστήριο μας, τα παραλαμβάνουν οι γυναίκες των ψαράδων, τα πλένουν ένα ένα ψάρι, τα φιλετάρουν, με τον παραδοσιακό τρόπο, τα παστώνουν και στην συνέχεια τα συσκευάζουν σε γυάλινα βάζα που σφραγίζονται με την μέθοδο vacuum για την μέγιστη εξσφάλιση διατήρησης της ανώτερης ποιότητας του προϊόντος.

Ο γαύρος είναι από τα πιο ωφέλιμα ψάρια με πολλά ωμέγα - 3, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά και γενικά στη καλή κυκλοφορία του αίματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, ενώ, παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή νιασίνης. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο τον καθιστά μια καλή επιλογή ακόμη και για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης.

Μέση διατροφική ανάλυση 100 gr Εληνικού - Ευρωπαϊκού γαύρου (ωμού)

  Μέταλα Βιταμίνες Κατανομή λιπιδίων
Νερό 73.37 gr Ασβέστιο 147 mg Βιταμίνη C 0 mg Κορεσμένα λιπαρά οξέα 1.282 gr
Ενέργεια 131 kcal Σίδηρος 3.25 mg Θειαμίνη 0.055 mg Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 1.182 gr
Πρωτεΐνες 20.35 gr Μαγνήσιο 41 mg Ριβοφλαβίνη 0.256 mg Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 1.637 gr
Ολικά λιπαρά 4.84 gr Φώσφορος 174 mg Νιασίνη 14.024 mg Χοληστερόλη 60 mg
Υδατάνθρακες 0 gr Κάλιο 383 mg Βιταμίνη B-6 0.143 mg    
    Νάτριο 104 mg Φυλλικό οξύ 9 mg    
    Ψευδάργυρος 1.72 mg Βιταμίνη B-12 0.62 mg    
        Βιταμίνη A, RAE 15 mg    
        Βιταμίνη E
(alpha-tocopherol)
0.57 mg    
        Βιταμίνη K
(phylloquinone)
0.1 mg    

Σημαντικο: Τα ω - 3 λιπαρά του γαύρου αντιστοιχούν στο 22,6%, των συνολικών λιπαρών του.

Πηγή: USDA Nutrient Database