Καπνιστή Γόπα σε λάδι
kapnisti gopa se ladi
    συσκευασία / κιβώτιο κιβώτια / παλέτα
Jar 150 gr - 5,28 oz 34 118
Hotel & Restaurant
Tin 1 kgr - 32,15 oz   600
Διατηρείται στο ψυγείο στους 4-6 °C για 6 μήνες ή 7 ημέρες αφού ανοιχθεί η συσκευασία του

Καπνιστή Γόπα σε λάδιshield-quality-control

Boops boops
Μέγιστος μήκος : 36 cm | Μέγιστο δημοσιευμένο βάρος : - | Εύρος βάθους που συναντάται : 0 - 350 m

Η γόπα είναι μικρό ψάρι μήκους 20 – 35 εκατοστών και συγγενεύει με τη σάλπα, τον σπάρο και τον σαργό. Υπάγεται στα τελεόστεα ή υποβραχιόνια και έχει τα γενικά χαρακτηριστικά τους. Το επίσημο όνομά της είναι "βόωψ ο γνήσιος" (boops boops) και ανήκει στην οικογένεια των Σπαρίδων (Sparidae). Οι γόπες ζουν κοπαδιαστά σε βραχώδεις ακτές και σε φυκιάδες, Το κρέας τους είναι ιδιαιτερα εύγευστο.

Το μήκος της μπορεί να φθάσει τα 35 εκατοστά. Το χρώμα της είναι γκριζογάλαζο στη ράχη, λίγο πιο ανοικτό ασημί στα πλευρά και στην κοιλιά και γυαλιστερό. Πίσω από τα μάτια αρχίζουν 4 κίτρινες γραμμές που καταλήγουν στη ρίζα της ουράς. Φέρει επίσης πλευρική γραμμή σκούρα καφέ. Το κεφάλι της γόπας έχει μήκος περίπου το 1/4 του συνολικού μήκους του ψαριού. Έχει μάτια σχετικά μεγάλα στο μισό ύψος του κεφαλιού και εξ αυτού ονομάστηκε "βόωψ" από την αρχαία ελληνική λέξη "βιώπις" (= η φέρουσα μάτι βοδιού). Το ρύγχος της στρογγυλεύει και στο στόμα της, που φέρει κλίση προς τα πάνω, έχει στην πάνω σιαγόνα κοπτήρες ενώ στην κάτω κυνόδοντες, αν και θεωρείται φυτοφάγο ψάρι.

Ψαρεύεται από τα παράκτια σκάφη της Καλύμνου στους «πάγκους» γύρω από τα ερημονήσια αυθημερόν παραδίδεται στο συσκευαστήριο το παραλαμβάνουν οι γυναίκες των ψαράδων το πλένουν, αφαιρούν το δέρμα, το φιλετάρουν, το παστώνουν με φυσικό θαλασσινο αλάτι, το καπνίζουν με άρωμα από θυμάρι, θρούμπη και ρίγανη (από τα βουνά της Καλύμνου) και στην συνέχεια το συσκευάζουν σε γυάλινα βάζα που σφραγίζονται με την μέθοδο vacuum για την μέγιστη εξσφάλιση διατήρησης της ανώτερης ποιότητας του προϊόντος.