Παστό - Καπνιστό Αυγοτάραχο Ξιφία
pasto kapnisto avgotaraxo xifia
    συσκευασία / κιβώτιο κιβώτια / παλέτα
Jar 150 gr - 5,28 oz 34 118
Hotel & Restaurant
Tin 1 kgr - 32,15 oz   600
Διατηρείται στο ψυγείο στους 4-6 °C για 6 μήνες ή 7 ημέρες αφού ανοιχθεί η συσκευασία του

Παστό - Καπνιστό Αυγοτάραχο Ξιφίαshield-quality-control

Xiphias gladius
Μέγιστος μήκος : 4.55 m | Μέγιστο δημοσιευμένο βάρος : 650 kgr | Εύρος βάθους που συναντάται : 0 - 800 m

Τελεόστεο περκόμορφο ψάρι, μοναδικό είδος της οικογένειας των ξιφιδών. Το ψάρι αυτό, που μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος τα 4 μ. και ζυγίζει κατά μέσο όρο 300 κιλά, ζει σε όλες τις εύκρατες και θερμές θάλασσες και τρέφεται με ψάρια και κεφαλόποδα. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία του γνωστού εμβόλου που μοιάζει με ξίφος –από όπου και η ονομασία του– και που μπορεί να φτάσει το 1/4 ή 1/3 του μήκους του σώματος του, το οποίο είναι αιχμηρό και στα χείλη ελαφρά οδοντωτό και σχηματίζεται από την προέκταση των προγναθικών οστών. Στα ενήλικα άτομα το στόμα δεν έχει δόντια ούτε το δέρμα λέπια.

Άλλο ιδιότυπο χαρακτηριστικό είναι ότι η θερμοκρασία του σώματος τους είναι, όπως και στους τόνους, ελαφρά ανώτερη από τη θερμοκρασία του νερού. Εξαιτίας της ισχυρής μυϊκής κατασκευής του και του υδροδυναμικού σχήματος του σώματός του, ο ξιφιας. είναι ταχύτατος και ανθεκτικός κολυμβητής, ικανός να κάνει μεγάλα άλματα αρκετων μετρων έξω από το νερό. Η αναπαραγωγή του γίνεται την άνοιξη ή το καλοκαίρι κοντά στις ακτές τα αβγά και οι προνύμφες είναι πελαγικές: κατά τη μεταμόρφωση οι τελευταίες αυτές υφίστανται σημαντικές μεταβολές. Επειδή έχει εύγεστο κρέας αλιεύεται εντατικά με ειδικό καμάκι, με εκτοξευόμενο βέλος που έχει ειδικά πτερύγια. Εξαιτίας της ισχυρής μυϊκής κατασκευής του και του υδροδυναμικού σχήματος του σώματός του, το τελεόστεο αυτό ψάρι είναι ταχύτατος και ανθεκτικός κολυμβητής.

Το αυγοτάραχο του ξιφία αφαιρείται αμέσως όταν είναι ζωντανό το ψάρι από τους ψαράδες, τυλίγεται σε ειδική μεμβράνη, μπαίνει αμέσως στον πάγο και παραδίδεται στο συσκευαστήριο μας σε 12 ώρες. Στην συνέχεια οι γυναίκες των ψαράδων κάνουν ειδική επεξεργασία και το καπνίζουν με άρωμα (θυμάρι, θρούμπη, ρίγανη, προϊόντα από τα βουνά της Καλύμνου) πρίν το συσκευάζουν σε γυάλινα βάζα που σφραγίζονται με την μέθοδο vacuum για την μέγιστη εξσφάλιση διατήρησης της ανώτερης ποιότητας του προϊόντος, δημιουργώντας έτσι μια παγκόσμια πρωτοτυπία σε προϊον ανώτερης ποιότητας αυγοτάραχου σε σχέση με ότι γνωριζαμε εως σήμερα.