Φιλέτο Παστού - Καπνιστού Σαφριδιού σε λάδι
fileto pastou kapnistou safridiou se ladi
    συσκευασία / κιβώτιο κιβώτια / παλέτα
Jar 150 gr - 5,28 oz 34 118
Hotel & Restaurant
Tin 1 kgr - 32,15 oz   600
Διατηρείται στο ψυγείο στους 4-6 °C για 6 μήνες ή 7 ημέρες αφού ανοιχθεί η συσκευασία του

Φιλέτο Παστού - Καπνιστού Σαφριδιού σε λάδιshield-quality-control

Trachurus mediterraneus
Μέγιστος μήκος : 60 cm | Μέγιστο δημοσιευμένο βάρος : - | Εύρος βάθους που συναντάται : 0 - 500 m

Το σώμα του στενόμακρο, τα λέπια στρογγυλά, μικρά και λεία, εκτός απ’ την πλευρική γραμμή που ξεχωρίζει με λέπια πιο μεγάλα σε σχήμα ρόμβου το καθένα σχηματίζουν καμπύλη προς τα κάτω περίπου στη μέση του σώματος και συνεχίζει ως την ουρά. Απ’ τα δύο ραχιαία πτερύγια το πρώτο είναι μικρό και πιο ψηλό, με αγκαθωτές ακτίνες ενωμένες με μεβράνη, το δεύτερο είναι αντικριστό και όμοιο με το αποκάτω, εδρικό, που έχει δύο πρώτες ακτίνες σκληρές, κοκκαλωμένες. Τα θωρακικά μακριά και μυτερά πτερύγια φτάνουν προς τα πίσω σχεδόν ως εκεί που αρχίζει το εδρικό. Η ουρά διχαλωτή.

Τα σαβρίδια είναι ψάρια πελαγίσια, του αφρού, γεννούν το καλοκαίρι πολυάριθμα και μικρά μικρά αυγά, κάθε θηλυκιά γεννά περίπου 140.000, πλέουν στην επιφάνεια και είναι μέρος του πλαγκτού. Τα μικρά, κιτρινωπά ή κοκκινωπά σαβρίδια μαζεύονται και περνούν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους κάτω απ’ την κουκούλα της μέδουσας κοτυλόρριζα η φυματιοφόρος (cotylorhiza tuberculata).

Υπάρχουν άφθονα στα ελληνικά νερά, ψαρεύονται σε περάσματα, γύρω από τα ερημονήσια της Καλύμνου από τους Καλύμνιους ψαράδες το φθινόπωρο, την άνοιξη ως τον Ιούλιο με γρι-γριά, καθώς και με συρτή, με ζόκα και τσαπαρί. Παραδίδεται στο συσκευαστήριο το παραλαμβάνουν οι γυναίκες των ψαράδων το πλένουν, αφαιρούν το δέρμα, το φιλετάρουν, το παστώνουν με φυσικό θαλασσινο αλάτι, το καπνίζουν με άρωμα από θυμάρι, θρούμπη και ρίγανη (από τα βουνά της Καλύμνου) και στην συνέχεια το συσκευάζουν σε γυάλινα βάζα που σφραγίζονται με την μέθοδο vacuum για την μέγιστη εξσφάλιση διατήρησης της ανώτερης ποιότητας του προϊόντος.


No images found.