Φιλέτο Παστού - Καπνιστού Ξιφία
fileto pastou kapnistou xifia
    συσκευασία / κιβώτιο κιβώτια / παλέτα
Vacuum 150 gr - 5,28 oz 30 80
Hotel & Restaurant
Box 500 gr - 16,08 oz 5 60
  1,5 kgr - 48,23 oz 5 60
Διατηρείται στο ψυγείο στους 4-6 °C για 6 μήνες ή 7 ημέρες αφού ανοιχθεί η συσκευασία του

Φιλέτο Παστού - Καπνιστού Ξιφίαshield-quality-control

Xiphias gladius
Μέγιστος μήκος : 4.55 m | Μέγιστο δημοσιευμένο βάρος : 650 kgr | Εύρος βάθους που συναντάται : 0 - 800 m

Τελεόστεο περκόμορφο ψάρι, μοναδικό είδος της οικογένειας των ξιφιδών. Το ψάρι αυτό, που μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος τα 4 μ. και ζυγίζει κατά μέσο όρο 300 κιλά, ζει σε όλες τις εύκρατες και θερμές θάλασσες και τρέφεται με ψάρια και κεφαλόποδα. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία του γνωστού εμβόλου που μοιάζει με ξίφος –από όπου και η ονομασία του– και που μπορεί να φτάσει το 1/4 ή 1/3 του μήκους του σώματος του, το οποίο είναι αιχμηρό και στα χείλη ελαφρά οδοντωτό και σχηματίζεται από την προέκταση των προγναθικών οστών. Στα ενήλικα άτομα το στόμα δεν έχει δόντια ούτε το δέρμα λέπια.

Άλλο ιδιότυπο χαρακτηριστικό είναι ότι η θερμοκρασία του σώματος τους είναι, όπως και στους τόνους, ελαφρά ανώτερη από τη θερμοκρασία του νερού. Εξαιτίας της ισχυρής μυϊκής κατασκευής του και του υδροδυναμικού σχήματος του σώματός του, ο ξιφιας. είναι ταχύτατος και ανθεκτικός κολυμβητής, ικανός να κάνει μεγάλα άλματα αρκετων μετρων έξω από το νερό. Η αναπαραγωγή του γίνεται την άνοιξη ή το καλοκαίρι κοντά στις ακτές τα αβγά και οι προνύμφες είναι πελαγικές: κατά τη μεταμόρφωση οι τελευταίες αυτές υφίστανται σημαντικές μεταβολές. Επειδή έχει εύγεστο κρέας αλιεύεται εντατικά με ειδικό καμάκι, με εκτοξευόμενο βέλος που έχει ειδικά πτερύγια. Εξαιτίας της ισχυρής μυϊκής κατασκευής του και του υδροδυναμικού σχήματος του σώματός του, το τελεόστεο αυτό ψάρι είναι ταχύτατος και ανθεκτικός κολυμβητής.

Η Κάλυμνος παράγει το 70% της Πανελλήνιας παραγωγής ξιφία, διαθέτει στόλο με 720 αλιευτικά σκάφη και η παραγωγή παραδίδεται στην Κάλυμνο. Οι γυναίκες των ψαράδων κάνουν την επιλογή για το συσκευαστήριο μας (ψάρια 24 ωρών), τα πλένουν, αφαιρούν το δέρμα, τα φιλετάρουν, τα παστώνουν με φυσικό αλάτι, τα καπνίζουν με άρωμα (θυμάρι, θρούμπη, ρίγανη, προϊόντα από τα βουνά της Καλύμνου) και στην συνέχεια τα συσκευάζουν σε γυάλινα βάζα που σφραγίζονται με την μέθοδο vacuum για την μέγιστη εξσφάλιση διατήρησης της ανώτερης ποιότητας του προϊόντος.